Daugiau vitamino D jūsų mityboje

Pakankamas vitamino D kiekis yra labai svarbus bendrai sveikatai, tačiau šią maistinę medžiagą nėra lengviausia įtraukti į savo mitybą. Todėl kreipėmės į ekspertus, kad šie pasidalytų gudrybėmis, kaip į savo patiekalus įtraukti daugiau šio vitamino.

Kaip pabrėžia Sydney Greene, MS, RDN, ir mūsų medicininės peržiūros tarybos narė, vitaminas D svarbus kaulų, nervų ir raumenų sveikatai, nes atlieka svarbų vaidmenį kontroliuojant kalcio ir fosforo kiekį organizme.

SUSIJĘ: Naujas tyrimas rodo, kad vitaminas D gali turėti didelį poveikį krūties vėžio prevencijai

„Be skeleto sveikatos, vitaminas D labai svarbus imunitetui, saugančiam mus nuo bakterinių ir virusinių infekcijų“, – priduria ji. „Reikia atlikti daugiau tyrimų, tačiau preliminarūs tyrimai rodo, kad jis gali būti naudingas ir švelninant depresijos simptomus.“

Taigi, kuriuose maisto produktuose yra daugiausia vitamino D?

Valgykite maisto produktus, kurie yra gausūs vitamino D šaltiniai.
„Vitamino D natūraliai randama tik kai kuriuose maisto produktuose, pavyzdžiui, kai kuriose riebiose žuvyse (skumbrėse, lašišose, sardinėse), žuvų kepenų taukuose, vištų, kurios buvo maitinamos vitaminu D, kiaušiniuose ir grybuose, kurie buvo veikiami saulės šviesos arba UV spindulių“, – sako Greene.

Tačiau ji atkreipia dėmesį, kad didžioji dalis vitamino D į maistą yra pridėta dirbtinai jį praturtinant. Tokiems maisto produktams priskiriami grūdai, pieno produktai ir apelsinų sultys.

Kita gudrybė? „Nepraleiskite kiaušinių trynių, juose yra 37 tarptautiniai vitamino D vienetai (TV)“, – sako Tamar Samuels MS, RDN, NBC-HWC ir viena iš „Culina Health“ įkūrėjų.

kietai virti kiaušiniai
Laurie Ambrose/ Getty Images
Nacionalinio sveikatos instituto duomenimis, 19-70 metų amžiaus žmonėms rekomenduojamas vitamino D kiekis yra apie 15 mcg (600 TV) per dieną.

„Veganai ir vegetarai, taip pat tie, kurie nemėgsta žuvies, gali rizikuoti negauti pakankamai vitamino D“, – sako Greene’as.

Koks dar vienas būdas gauti vitamino D?

„Geriausias būdas užtikrinti, kad vitamino D kiekis atitiktų reikalavimus, yra vartoti maisto papildų“, – sako Greene’as. „Pradinė dozė turėtų būti aptarta su gydytoju ir priklausys nuo laboratorinių rodiklių, tačiau tikėtina, kad jei jūsų mityba nėra įvairi ir mažai laiko praleidžiate lauke, jums reikės papildų.“

Norėdami sužinoti daugiau, būtinai perskaitykite straipsnį Dietologai teigia, kad blogiausia vartoti vitamino D papildą. Tada nepamirškite užsiprenumeruoti mūsų naujienlaiškio.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.