Ispanija – saulėta šalis, kurioje teigiama energija ir karštas temperamentas persipina su meile geram maistui. Čia niekas neįsivaizduoja susitikimo be taurės ar dviejų vyno.
Norite nors akimirką pasijusti lyg Madride ar Barselonoje? Turite išbandyti bent 5 ispaniškus vynus.
Šalis su vynu ir tekančiais tapais
Vienas iš išskirtinių Ispanijos bruožų yra tapas – nedidelių užkandžių rūšis, patiekiama baruose ir restoranuose. Jų pavadinimas kilęs iš žodžio, reiškiančio „dangtis“ arba „dangtelis“.
Tapų patiekimo tradicija prasidėjo nuo tam tikro ispanų įpročio, kurie vyno taurę uždengdavo dešros griežinėliu, kad apsaugotų gėrimą nuo musių. Laikui bėgant į ją buvo įtraukta ir paįvairinta duona, sukuriamas vienas populiariausių ispaniškų užkandžių.
Pats vynas taip pat itin populiarus Ispanijoje. Tai šalis, kuri užima pirmaujančias pozicijas šį gėrimą gaminančių šalių sąrašuose. Gamina čia per 45 milijonus hektolitrų vyno kasmet, o vynuogynai užima net 1,1 milijono hektarų teritorija. Lankantis Ispanijoje neįmanoma nenuvykti net į vieną iš jų.
5 populiariausi ispaniški vynai
Jei neturime galimybės aplankyti Ispanijos asmeniškai, galime leistis į kelionę pagal skonį, siekdami puikių ispaniškų vynų – rafa-wino.pl yra vieta, kurioje ne tik sužinosite, kurie vynai yra geriausi, bet ir taip pat užsisakykite juos internetu su pristatymu į namus. Kokius vynus iš Ispanijos verta paragauti?
- Vegaval Plata Garnacha – pradžioje kažko paprasto ir malonaus skonio, t.y. sausas raudonasis vynas iš ispaniškos Grenache vynuogių veislės. Jam būdingas raudonųjų vaisių skonio ir aromato derinys su prieskoniais. Šis pasiūlymas gana universalus ir harmoningas, puikiai dera su mėsa, makaronais ir net sūriais.
- Bodegas Franco-Espanolas RB Rioja Bordon Crianza – klasika yra ispaniškas sausas raudonasis vynas iš tarptautinės šlovės Riochos regiono. Tai iš 100% tempranillo vynuogių pagamintas vynas, brandinamas 12 mėnesių ąžuolo statinėse, įgaunantis intensyvią spalvą, vaisių aromatą ir gilų skonį.
- Bodegas Franco-Espanolas Diamante Rosado – Pusiau saldžių, vaisiškesnių ir gaivių vynų gerbėjams siūlomas ispaniškas rožinis vynas iš to paties Riochos vynuogyno. Jis pagamintas iš tamsių tempranillo vynuogių ir šviesios viuros derinio, dėl kurio yra šiek tiek lašišos spalvos ir nuostabaus skonio.
- Alta Alella PB Pansa Blanca BIO / VEGAN – Įdomus pasiūlymas – ekologiškas, veganiškas sausas baltasis vynas iš Pansa Blanca vynuogių, kuris taip pat populiarus Ispanijoje. Tai subtilaus skonio vynas, gana rūgštus, jaučiamas gėlių, saldžių kriaušių ir obuolių aromatas, su citrusinių vaisių ir migdolų dvelksmu.
- Bodegas Mocen Sauvignon Blanc Rueda DO – sausas baltasis vynas iš Rueda tikrai vertas paragauti. Tai aromatingas prinokusių tropinių vaisių ir agrastų derinys su medienos aromatu. Jo gaivumas ir elegancija buvo įvertinti tarptautiniame vyno konkurse Concours Mondial Bruxelles 2019.
Kaip patiekti vyną iš Ispanijos?
Vyno pasirinkimas yra tik pradžia. Daug kas priklauso ir nuo to, kaip juos dovanojame. Dėl stilių, skonių, patiekimo temperatūrų ar rekomenduojamos vėdinimo trukmės įvairovės jie turėtų būti patiekiami atitinkamoje taurėje.
Vyno taurės – kurios raudonos, o kurios baltos? Taurių skirstymas skirtingoms vyno rūšims yra svarbus ir su juo tikrai verta susipažinti prieš renkantis kokį nors ispanišką gėrimą.
Kaip: