Vitamino A nauda, šaltiniai ir trūkumas

Vitaminas A yra riebaluose tirpus vitaminas, svarbus regėjimui, odos, plaukų, gleivinių vystymuisi ir palaikymui, imuninės sistemos funkcijoms ir reprodukcijai.

Vitaminas A taip pat vadinamas retinoliu. Jis gali būti bet kurios iš šių formų:

– retinolis – gyvulinė vitamino A forma

– kiti retinoidai – retinolis, retinalas, retinoinė rūgštis ir susiję junginiai

– karotenoidai – organiniai pigmentai, natūraliai esantys augaluose.

Vitamino A paros poreikis –

Vitamino A kiekis matuojamas retinolio aktyvumo ekvivalentais (RAE).

Rekomenduojamas vitamino A paros poreikis yra 700 RAE (retinolio aktyvumo ekvivalentų) per dieną moterims ir 900 RAE per dieną vyrams. Reikalavimai skiriasi augantiems vaikams, lytinio brendimo metu, nėščioms ar žindančioms moterims, todėl dėl skirtumų kreipkitės į gydytoją.

Vitamino A nauda –

“ Vitaminas A skatina sveiką akių, kvėpavimo, šlapimo ir žarnyno takų paviršiaus gleivinę.

“ Padeda odai ir gleivinėms veikti kaip barjeras bakterijoms ir virusams.

Kokie yra geri vitamino A šaltiniai?

Geriausias būdas gauti pakankamą vitamino A (ir karotinų) kiekį – valgyti įvairius maisto produktus, kuriuose yra vitamino A (ir karotinų). Subalansuotai besimaitinantiems sveikiems žmonėms retai reikia papildų. Tiesą sakant, per didelis vitamino A kiekis gali būti toksiškas.

Alkoholis, kava ar per didelis geležies kiekis gali sumažinti šio būtino vitamino atsargas organizme. Tačiau gera žinia yra ta, kad vitamino A galima lengvai gauti iš daugelio maisto šaltinių.
Iš maisto jo galima gauti dviem skirtingais pavidalais.

1. Iš anksto susiformavęs vitaminas A (vadinamas retinoliu arba retinalu), randamas gyvūniniuose šaltiniuose. Šaltiniai yra kepenys, nenugriebtas pienas ir kai kurie praturtinti maisto produktai.

2. Provitaminas A (beta karotenas), gaunamas iš augalinių šaltinių. Gaunamas iš spalvotų vaisių ir daržovių.

Dešimt vitamino A turtingiausių maisto produktų:

– kepenys

– saldžiosios bulvės

– morkos

– mangai

– špinatai

– cukranendrės

– džiovinti abrikosai

– pienas

– kiaušinio trynys

– mocarelos sūris

Neriebus ir nugriebtas pienas dažnai būna praturtintas vitaminu A, nes jis iš pieno pašalinamas kartu su riebalais.
Vitaminas A, esantis gyvūninės kilmės maisto produktuose, yra gerai įsisavinamas ir efektyviai panaudojamas organizme. Vitaminas A, esantis augaliniuose maisto produktuose, nėra taip gerai įsisavinamas kaip gyvuliniuose vitamino A šaltiniuose.

Įspėjimas:

Per didelis vitamino A kiekis, gaunamas iš gyvulinės kilmės šaltinių arba papildų, gali būti toksiškas ir ypač pavojingas nėštumo metu. Kita vertus, beta karoteno perteklius nėra toksiškas, tačiau gali suteikti ryškiai oranžinį atspalvį.

Kokie pavojai susiję su vitamino A trūkumu?

Cinkas reikalingas retinolį surišančiam baltymui (RBP), pernešančiam vitaminą A organizme, gaminti. Todėl cinko trūkumas riboja organizmo gebėjimą perkelti vitaminą A iš kepenų į kūno audinius.

“ Naktinis aklumas yra vienas pirmųjų vitamino A trūkumo požymių.

“ Vitamino A trūkumas mažina gebėjimą kovoti su infekcijomis, pavyzdžiui, plaučių uždegimu.

“ Trūkumas gali padidinti vaiko riziką susirgti kvėpavimo takų infekcijomis, viduriavimu, sulėtėti augimo tempas, sulėtėti kaulų vystymasis ir sumažinti tikimybę išgyventi po sunkių ligų.

Veganams, kurie nevartoja kiaušinių ir pieno produktų, reikia provitamino A karotinoidų, kad būtų patenkintas vitamino A poreikis. Jie į savo kasdienį racioną turėtų įtraukti ne mažiau kaip penkias porcijas vaisių ir daržovių ir reguliariai rinktis tamsiai žalias lapines daržoves bei oranžinius ir geltonus vaisius, kad patenkintų rekomenduojamą vitamino A kiekį.

Vitamino A laikymas –

Ruošiant ir laikant maistą vitaminai lengvai sunaikinami ir išplaunami.

“ Jei norite iš maisto gauti kuo daugiau vitamino, šviežius produktus laikykite šaldytuve, o pieną ir grūdus – atokiau nuo stiprios šviesos.

“ Vitaminas A gali būti prarastas iš maisto produktų ruošiant, verdant ar laikant. Norėdami išsaugoti vitaminą A:

„Jei įmanoma, vaisius ir daržoves patiekite žalius.

“ Daržoves ir vaisius laikykite uždengtus ir šaldytuve.

“ Daržoves virkite garuose, mėsą ne kepkite, o kepkite arba skrudinkite. Kepant riebaluose prarandama dalis vitamino A.

“ Jei vartojate vitaminų papildus, laikykite juos kambario temperatūroje, sausoje vietoje, kurioje nėra drėgmės.

Kas atsitinka, jei vitamino A suvartojama per daug?

Kai kurie tyrimai rodo, kad per daugelį metų suvartojant daugiau nei vidutiniškai 1,5 mg vitamino A per dieną, gali būti pažeisti kaulai, todėl vyresniame amžiuje jie dažniau lūžta.
Vyresnio amžiaus žmonėms, ypač moterims, jau ir taip gresia osteoporozė. Tuomet sumažėja kaulų tankis ir padidėja lūžių rizika.

Jei esate nėščia, didelis vitamino A kiekis gali pakenkti jūsų negimusiam kūdikiui. Todėl, jei esate nėščia arba ketinate susilaukti kūdikio, turėtumėte vengti valgyti kepenis ar kepenų produktus, nes juose yra labai daug vitamino A. Taip pat turėtumėte vengti vartoti papildus, kurių sudėtyje yra vitamino A.

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *